Šta nam duša šapuće

Dođu tako meni dani dani kada sam malo bezveze. Juče sam baš bila tužna. Pomalo zato što je Len opet na putu, pomalo jer sam se ubacila u frku jer ide kraj godine pa imam uvećano rokove i na poslu, i u školi. A onda mi se na to odmah nadoveže i sve ostalo što biste mogli da dodate. Već četvrtu godinu mi sve mi pare idu na školarinu, hoću da zaradjujem… I odjednom opet strahujem za svoje zdravlje.

I na kraju ni ne znam kako sam do zdravlja došla, samo znam da sam sebe dovela do toga. Kod mene je taj strah parališući, ne znam ni da li smem da vozim u tim trenucima. Ne vidim i ne čujem, plačem i boli. Boli duša. Ja sebe pustim u tim trenucima. Prepustim se svemu sve što je potisnuto. Sve je manje toga, ali ga još ima. A onda se pridignem i oslušnem šta mi duša šapuće. Juče mi je baš šapnula da imam savršeno zdravlje i da ću sve stići polako. Vreme je da odmorim. Nasmejala sam se… A onda sam podigla noge uvis i čitala knjigu… Sve može sačekati. Naučila sam da negujem dušu, jer kad to radim i fizička realnost postaje drugačija. Danas sam već bolje, jako bolje. Ne idem okolo sa smajlijem na licu, ali sam iznutra ispunjena.

Kao na filmu, pogled mi je pao na brošuricu koju sam dobila kada sam tek dijagnostikovana sa rakom dojke, a koju sam baš pronašla u svom velikom čišćenju od pre neki dan. Kao da je htela da bude ponovo nadjena… A u njoj, šta sve osoba može učiniti za sebe iako se sučava sa tom dijagnozom. Prelistala sam je i shvatila da nam je svima ovo potrebno. Malo više nego frke oko obaveza koja nas povuče dole. Za početak bar 50/50. A onda malo više u korist onoga što nam duša traži, a malo manje obaveza… To je moj ideal…

RAZGOVORAJTE

razgovarajte kako se osećate sa bliskim prijateljima kojima verujete ili članovima porodice

porazgovarajte sa psihologom

porazgovarajte sa vašim duhovnikom

pridružite se nekoj grupi za podršku

OPUSTITE SE

slušajte omiljenu muziku

prošetajte se

krenite na jogu

RAZMAZITE SEBE

idite na masažu, manikir ili pedikir

napravite sebi kupku

podignite noge uvis i čitajte knjigu

DRUŽITE SE

pridružite se nekoj grupi koja nema veze sa vašom dijagnozom (keramika, slikanje, ples, reiki…)

prijavite se za neku kreativnu radionicu

organizujte sedeljku kod kuce

volontirajte u nekoj organizaciji