Trijumf života

Pitali su me neki od vas što me nije bilo neko vreme. Moram priznati da nema lepšeg razloga od ovog – organizovala sam svoje venčanje 🙂 Za mene je to predstavljalo trijumf života. Ne zato što je udaja sama po sebi trijumf, već zbog simbolike koju ona ima za mene. U toku priprema nisam mogla a da se ne setim onih dana kada sam se borila za život. To mi se uvek desi u ključnim momentima. Stalno sam razmišljala koliko bi me neke sitnice ranije izludjivale, a koliko sam sada bila otvorena da osetim sreću i radost.

Moje iskustvo me je naučilo da je naše raspoloženje produkt naših misli. Ako možemo da promenimo svoje misli, možemo promeniti i kako se osećamo! Ja sam to činila svakodnevno dok sam se borila za zdravlje, a da nisam bila ni svesna. Mnogo kasnije sam gledala dokumentarni film “Tajna”. Ako ga niste pogledali, obavezno to učinite! Film govori o moći pozitivnog razmišljanja i zakonu privlačnosti. Kroz raznovrsne primere, autori prikazuju da sve što naš um može da zamisli može i da ostvari. Tajna je da se koncentrišemo na ono što želimo, a ne na ono što ne želimo, i da budemo uporni u ponavljanju svoje želje. Slično placebo fenomenu (u medicinskim istraživanjima, prilikom ispitivanja novih preparata, jednoj grupi se daje preparat koji se istražuje, a drugoj preparat bez aktivnih supstanci – placebo. Vrlo često se desi da se zdravstveno stanje poboljša i kod onih učesnika koji su dobijali placebo, zbog njihovog verovanja u efikasnost te supstance).

Ja sam za početak promenila ono što izgovaram u sebi ili naglas, a onda je kvalitativna promena došla sama po sebi. Trebalo mi je dugo vremena da promenim stari način razmišljanja, ali sam bila uporna jer mi je to jedino bilo preostalo. Kada sam istisnula strah iz svojih misli, moj um je naselila ljubav, prvenstveno prema sebi samoj. Više nisam sebe mučila perfekcionizmom, niti ispunjenjem očekivanja drugih. Mogla sam sve da radim sa mnogo više lakoće, znajući da je svaka greška prilika za moje učenje, znajući da je život samo moj, a ne tudj. Najbitnije od svega, zavolevši sebe, moje srce je bilo otvoreno da doživi ljubav. To sam i opisala u mojim tekstovima “Kako partner može da pomogne” i “Sestrina bezrezervna ljubav”.

Moj Len je bio učesnik u mojoj transformaciji. Tada nisam mogla sa sigurnošću znati da je on čovek sa kojim želim provesti svoj život. Ali sam mu ipak pružila bezrezervnu ljubav jer sam znala da dokle god volim sebe, niko mi ne može nauditi. Zavolevši sebe, bila sam sposobna da pružim ljubav mnogo jače, dublje, a zauzvrat sam je i mnogo više dobijala. Nedugo nakon toga u moje ruke je došla knjiga “Ljubav, medicina i čuda”, Bernie Siegela, čuvenog njujorškog onkologa i hirurga. Sve što sam ja proživljavala on je zaključio u nekoliko ispisanih redova: “Bezuslovna ljubav najbolji je imunološki stimulans i svaki čovek poseduje samoisceljujuću moć. Ja ništa ne mogu da učinim za vas, ako vi ne volite sebe”. Shvatila sam da moj život trijumfuje u čarobnom krugu ljubavi. Sada smo oboje svesni koliki je dar ljubav koju osećamo, i tu smo da je negujemo. Želimo i vama tu pokretačku energiju.

S ljubavlju,
Nataša

Advertisements